گزارش بازاری
حساسیت عجیب پزشكان به دستگاه كارتخوان، علت این حجم از مقاومت چیست؟
به گزارش بازاری حجم بالای فرار مالیاتی صاحبان حرف پزشكی و مقاومت ها و حساسیت های عجیب این صنف به نصب دستگاه كارتخوان كه ناشی از تعارض منافع جامعه پزشكی با منافع مردم است، هر روز ابعاد تازه ای پیدا می كند.
به گزارش بازاری به نقل از مهر، مطابق با آنچه كه مسؤلان عنوان كرده اند، حجم فرار مالیاتی در اقتصاد ایران به ۴۰ هزار میلیارد تومان می رسد؛ در این بین صاحبان حرف پزشكی كه اتفاقا شغل پردرآمدی هم دارند، میانگین ۶.۵ تا ۷ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی را ثبت كرده اند.
حجم بالای فرار مالیاتی پزشكان در نهایت مسؤلان را بر آن داشت كه در خلل تصویب بودجه ۹۸، بندی را به اجبار نصب پایانه فروشگاهی در مطب ها برای پیشگیری از فرار مالیاتی این قشر اختصاص دهند كه بر این اساس بند الحاقی تبصره ۶ بودجه ۹۸ صاحبان حرف و مشاغل پزشكی، پیراپزشكی، داروسازی و دامپزشكی كه مجوز فعالیت آنها توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، سازمان نظام پزشكی ایران یا سازمان نظام دامپزشكی ایران صادر می شود، را ملزم به نصب پایانه فروشگاهی در مطب ها كرده است.
تمدید دو باره زمان ثبت نام پزشكان
در این راستا، مطابق با آنچه كه سازمان امور مالیاتی اعلام كرد، همه صاحبان مشاغل یاد شده مكلف شدند كه حداكثر تا ۲۳ مرداد ماه امسال برای ثبت درخواست تخصیص شماره شناسه پایانه فروشگاهی (كارت خوان) اقدام نمایند و حتی این اخطار داده شد كه در صورت عدم استفاده از از كارتخوان بانكی، مشاغل پزشكی مشمول جریمه خواهند شد.
در این بین، سازمان امور مالیاتی بیستم مرداد ماه اعلام نمود كه به علت نبود زیرساخت های لازم، مهلت پزشكان تا ۳۱ مرداد ماه تمدید شد؛ با این وجود این زمان باردیگر تمدید و اعلام گردید كه مهلت ثبت نام پزشكان در سامانه سازمان امور مالیاتی با عنایت به مشكلات فنی موجود تا پانزدهم شهریور تمدید می شود. این در شرایطی است كه متولیان سازمان امور مالیاتی پیشبینی كرده بودند كه از آغاز مهر ماه، صاحبان مشاغل پزشكی به پایانه های فروشگاهی و كارت خوان ها مجهز خواهند شد.
نقدی كه بر این عدم برنامه ریزی دقیق برای ثبت نام پزشكان وجود دارد این است كه اگر قرار باشد روند اجرای قانون به شكل موجود باشد، بطور قطع راه های فرار زیادی هم از آن وجود خواهد داشت؛ بعنوان نمونه قطع عمدی اینترنت پایانه ها و اجبار رجوع كننده به پرداخت نقدی به بهانه عدم اتصال به شبكه، می تواند یكی از این راه ها باشد.
وضعیت مالیات ستانی از پزشكان
نگرانی ها از احتمال شانه خالی كردن پزشكان از پرداخت مالیات ابتدا از اینجا نشات می گیرد كه در این مدتی كه اعلام گردید صاحبان این حرف باید پایانه فروشگاهی در مطب هایشان نصب كنند، شاهد شكل گیری موج انتقاد و اعتراض از جانب انجمن و مراكز مختلف و حتی سازمان نظام پزشكی بودیم.
تا جایی كه این سازمان در چارچوب یك نامه رسمی اعلام نمود كه پزشكان نحوه كار با دستگاه كارتخوان را بلد نیستند و پیش از هر گونه اقدام، باید شیوه كار با این دستگاه به پزشكان آموزش داده شود!
مساله ای كه مطرح می شود این است كه اگر پزشكان قصد پرداخت مالیات حقه را دارند و علاقه ای به فرار مالیاتی ندارند علت این میزان هجمه و انتقاد از نصب دستگاه كارتخوان باتوسل به بهانه های مختلف، چیست؟
از سویی دیگر بررسی آمار رسمی از میزان پرداخت مالیات كه از جانب مسؤلان سازمان امور مالیاتی اعلام شده بود نشان داده است كه صاحبان این حرف تنها در حدود ۲۰۰ میلیارد تومان مالیات پرداخت می كنند؛ در حالیكه مطابق با گفته امیرآبادی عضو كمیسیون تلفیق مجلس مجموع درآمد پزشكان متخصص (با در نظر گرفتن حداقل نرخ) در سال ۱۷ هزار و ۲۸۰ میلیارد تومان، پزشكان عمومی سه هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان و دندان پزشكان ۸ هزار و ۸۸۰ میلیارد تومان است كه با این حساب، جمع مالیات حقه آنها ۷۲۰۰ میلیارد تومان است. اما جامعه پزشكی هم اكنون فقط ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیارد تومان مالیات می پردازد كه به معنای آن است كه پزشكان بیشتر از ۹۷ درصد فرار مالیاتی دارند.
علت حساسیت سازمان نظام پزشكی برای نصب دستگاه كارتخوان چیست؟
نظام بهرامی كمیل جامعه شناس در گفت و گو با خبرنگار مهر، با اشاره به اینكه چند سال است كه مردم نسبت به عدم نصب دستگاه كارتخوان در مطب ها و مراكز پزشكی حساس شده اند، تصریح كرد: این وضعیت سبب شده بیماران برای پرداخت وجه خدمات گرفتار زحمت بیشتری شوند.
وی اضافه كرد: از سویی دیگر این پرسش مطرح است كه چرا خیلی از پزشكان كه در سایر تكنولوژی ها پیشتاز هستند در مقابل این تكنولوژی مقاومت می كند و همچنان دریافت پول نقد را كه از عوامل مهم انتقال بیماری هاست ترجیح می دهند؟
بهرامی كمیل افزود: همینطور مبحث نصب كارتخوان با پیوند خوردن به بحث پرداخت مالیات و افزایش امكان فرار مالیاتی ابعاد جدیدی به خود گرفته است.
وی خاطرنشان كرد: پرسش این است كه اگر نصب دستگاه كارتخوان ربطی به مالیات ندارد، پس چرا سازمان نظام پزشكی بر روی این مورد این اندازه حساسیت دارد و با الزامی شدن نصب كارتخوان مخالف است؟
این جامعه شناس اضافه كرد: پزشكان كه اولویت خویش را سلامت و رفاه بیماران اعلام می كنند و خویش را از اقشاری می دانند كه بیشترین و شفاف ترین مالیات ها را می دهند، پس چرا در عمل سالهاست با نصب الزامی كارتخوان مخالفت می كنند؟ مگر اینكه بگوییم نصب كارتخوان فضای زیاد می گیرد یا بگوییم در مقایسه با پول، احتمال انتقال بیماری در مراكز پزشكی را افزایش می دهد؟!
بهرامی كمیل اظهار داشت: همانطور كه مشاهده می شود در مبحث نصب كارتخوان در مطب پزشكان بحث تعارض منافع پزشكان با مردم به خوبی قابل مشاهده می باشد.
وزارت بهداشت باید از حق مردم دفاع كند
وی اضافه كرد: درحالی كه رئیس و معاونین سازمان نظام پزشكی كشور نصب كارتخوان را ضروری نمی دانند و حداكثر آنرا به انتخاب پزشكان موكول می كنند؛ در یك نظرسنجی تلویزیونی ۹۲ درصد از مردم به الزامی شدن نصب كارتخوان در مطب ها و مراكز درمانی رای دادند. در این برنامه كه در تاریخ 97/6/2 به طور زنده از تلویزیون پخش گردید حاجی دلیگانی(نماینده مجلس) و بوذرجمهری(كارشناس نظام سلامت) بعنوان موافق نصب الزامی كارتخوان و جهانگیری(معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشكی) و قربانی(نماینده مجلس) بعنوان مخالف نصب الزامی كارتخوان علل خویش را گفتند و مردم در نهایت با رای بسیار بالا خواهان نصب الزامی كارتخوان شدند.
بهرامی كمیل افزود: به نظر می آید در این وضعیت و به علت وجود تعارض منافع بین جامعه پزشكی و مردم، باید وزارت بهداشت و یا نهادهای دیگر به منظور دفاع از منافع بیماران به این مورد ورود پیدا كنند. البته در مورد وزارت بهداشت تا زمانی كه وزیر و معاونین این وزارتخانه حدودا همگی از بین پزشكان باشند مبحث حل تعارض منافع از راه این وزارتخانه هم كماكان شائبه تضییع حقوق مردم را به دنبال خواهد داشت.
اصل عدم تعارض منافع در حوزه پزشكی، چه زمانی رعایت خواهد شد؟
وی تصریح كرد: در پنج سال قبل پزشكان و سازمان نظام پزشكی در مقابل درخواست مردم و مسؤلان برای نصب كارتخوان در اماكن كسب خود شدیدا مخالفت كردند و مدام از این گفتند كه بیشتر از ۹۵ درصد پزشكان مالیاتهای خویش را بموقع و دقیق می دهند و... اما؛ مركز پژوهش های مجلس در گزارشی از سازمان امور مالیاتی انتقاد كرده كه چرا میزان مالیات پزشكان را ۷۰۰ میلیارد تومان در سال تخمین زده است، در حالیكه مقدار واقعی مالیات پزشكان حداقل حدود ۶ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان در سال تخمین زده می شود.
بهرامی كمیل با اشاره به اجبار قانونی نصب كارتخوان در مطب ها و مقاومت صاحبان حرف پزشكی در مقابل این موضوع، اظهار داشت: این پرسش در ذهن مردم همچنان باقی می ماند كه پزشكانی كه موضوعی به این سادگی را این چنین پیچیده كرده و رفاه حال مردم را در چند سال قبل نادیده انگاشته اند در سایر مسائل پیچیده كه منافع بیشتری دارند چه كار می كنند؟
وی اضافه كرد: چه زمانی مقرر است اصل عدم تعارض منافع در حوزه پزشكی رعایت شود و دست سازمان نظام پزشكی؛ كمیسیون بهداشت مجلس و وزارت بهداشت كه همگی توسط پزشكان اداره می شود از تصمیم گیری یكجانبه در این عرصه كوتاه شود؟
منبع: بازاری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب