شناسه كالا چگونه جلوی سودجویی ها را می گیرد؟
به گزارش بازاری رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی با اعلان اینكه طرح شناسه كالا جلوی خیلی از سودجویی ها را می گیرد، اظهار داشت: با اجرای طرح شناسه كالا همه باید كالا را با شناسه دریافت نمایند و مشخص باشد كالا را به چه كسانی معرفی كردند، اما تا قبل از اجرای این طرح این موارد مشخص نبود.
اکبر پازوکی در گفت و گو با ایسنا با اعلان اینکه نظارت بر اجرای طرح شناسه کالا ادامه دارد، اظهار نمود: هم اکنون شرکت های بزرگ هم در اجرای این طرح همکاری می کنند که این مساله به نفع توزیع کنندگان است چونکه تابحال گفته می شد توزیع کنندگان گران فروشی می کنند، اما درصد سود قانونی فروشندگان یعنی اجناس درشت پنج درصد، اجناس ریز هفت درصد و اجناس خارجی با دو یا سه درصد تفاوت مشخص است. بدین سبب فروشندگان نمی توانند تعیین کننده قیمت در بازار باشند.
وی با اعلان اینکه اجرای طرح شناسه کالا، مبدا، مقصد و قیمت فروش آنرا مشخص کرد، اظهار داشت: هم اکنون به تولیدکنندگان گفته شده کالاهای خودرا به کسانی بفروشند که در سامانه جامع تجارت ثبت نام کرده اند. بدین سبب اتحادیه دراین زمینه اطلاع رساتی کرده و بنکداران در دوره هایی که دراین زمینه از طرف وزارت صنعت، معدن و تجارت در اتحادیه برگزار می گردد شرکت می کنند. بدین سبب بنکداران هنگام عرضه کالا به مصرف کنندگان یا توزیع کنندگان خرد کد ملی آنها را دریافت می کنند که این روند سبب ثبات نسبی در بازار شده است.
پازوکی با اعلان اینکه برای کاسبان خرد آبرو مهم تر از سود است، اشاره کرد: اما دلالان فقط دنبال بازار پر سود هستند و می توانند تعداد زیادی کالا بخرند و انبار کنند. این در حالیست که کسبه خرد سرمایه و حتی محل مناسب یا انبار برای نگهداری کالا ندارند. برای مثال قیمت یک یخچال سایدبای ساید از سه به ۲۰ میلیون تومان رسیده و مغازه داران سرمایه لازم برای خرید تعداد زیاد از این محصولات را ندارند.
وی با اعلان اینکه دلالان در همه صنوف هستند، اظهار داشت: هم اکنون خرید وفروش و امورات اصناف به روز بستگی دارد، نه اختفاء کالا. اما همه فکر می کنند کاسبان خرد این اقدامات را انجام می دهند.
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی با اعلان اینکه طرح شناسه کالا جلو خیلی از سودجویی ها را می گیرد، اظهار داشت: با اجرتی طرح شناسه کالا همه باید کالا را با شناسه دریافت نمایند و مشخص باشد کالا را به چه کسانی معرفی کردند، اما تا قبل از اجرای این طرح این موارد مشخص نبود. البته برای کاسبان خرد دشواری هایی هم دارد، چونکه ممکنست برخی مشتریان از ارائه کد ملی شان خودداری کند که دراین زمینه دولت و رسانه ها باید اطلاع رسانی کند.
وی ادامه داد: باید برای مردم توضیح داده شود که اجرای طرح شناسه کالا برای جلوگیری از سودجویی و گران فروشی، اطمینان از اصالت کالا و ارائه فاکتور رسمی است و خودداری مصرف کنندگان از ارائه کد ملی فقط به نفع برخی کسبه بدون جواز است که سود خودشان را دریافت می کنند.
شناسه کالا چیست؟
بخشنامه اجرایی شناسه های کالا و رهگیری کالا موضوع ماده (۱۳) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز اواخر شهریور ماه ۱۳۹۵ از طرف اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری، برای اجرا ابلاغ گردید. ماده ۲۰ این بخشنامه مسئولیت اجرای آنرا به وزارت صنعت، معدن و تجارت محول کرده و طبق ماده ۱۲ آن وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) موظف است "امکان ثبت شناسه رهگیری و دریافت گواهی الکترونیکی را در سامانه جامع تجارت فراهم آورد و یکتا بودن شناسه های رهگیری را در سطح تمامی کالاهای مشمول، تضمین کند".
پیرو این بخشنامه دستورالعمل اجرایی ثبت و ستاندن شناسه کالا برای گروه هفت قلم کالای لوازم خانگی شامل کولر، یخچال، فریزر، تلویزیون، ماشین لباس شویی، ماکروویو، جاروبرقی تدوین شد که در ابلاغیه سال قبل پکیج نیز به آن افزوده شد. البته مقرر شده این طرح در قدم های بعدی تمامی اقلام لوازم خانگی را شامل شود.
با این وجود این طرح، حداقل در بخش لوازم خانگی، تا زمستان سال قبل به اجرا درنیامده بود، اما بنظر می رسد افزایش قاچاق کالا به دنبال ممنوعیت واردات و افزایش چشم گیر قیمت ها در بازار لوازم خانگی موجب شد که بالاخره بخشنامه اجرایی شناسه های کالا و رهگیری کالا در این بخش اجرا شود و از میانه بهمن سال قبل طرح برخورد با کالاهای بدون شناسه از طرف ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز شروع شد. البته نظارت بر اجرای این طرح به دنبال شیوع ویروس کرونا برای حدود دو ماه متوقف گردید و پس از تعطیلات عید فطر از سر گرفته شد.
البته طبق گفته تولیدکنندگان و مسئولان وزارت صمت راهکاری که می تواند تا حد زیادی جلوی قاچاق کالا را بگیرد اجرای طرح کد رهگیری است، چونکه شناسه کالا یک شناسه کلی برای کالا است، اما کد رهگیری، بارکدی است که مشخص می کند کالا در کدام کارخانه، چه روز و ساعتی و چگونه تولید شده است. درباره کالاهای وارداتی نیز کد رهگیری مبدا آنرا مشخص می کند و می تواند تا حد زیادی جلوی کالای قاچاق را بگیرد.
لازم به ذکر است که خریداران لوازم خانگی می توانند با ارسال شناسه کالای مورد نظر خود به سامانه *۴*۷۷۷۷# مشخصات کالا همچون شرکت تولیدی آنرا دریافت نمایند و مطمئن شوند که کالا از راه قاچاق به کشور وارد نشده است.
منبع: بازاری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب