اخطار نسبت به کاهش سهم ایران از رود ارس
به گزارش بازاری، بررسی های کمیسیون توسعه پایدار اتاق ایران در رابطه با آثار پروژه آناتولی شرقی (داپ) بر منابع آبی شمال غرب ایران، از کاهش ۳۰ درصدی سهم ایران از منابع آبی رودخانه ارس حکایت دارد.
به گزارش بازاری به نقل از ایسنا، در این پژوهش تاکید شده است: با عنایت به افزایش بهره برداری ها و ایجاد سازه های مختلف آبی در بالادست حوضه های آبریز بخصوص در ترکیه و همینطور کاهش نزولات جوی و کاهش حجم آب ورودی، بخصوص در حوضه های آبریز ارس، لازم است تا اقدامات منسجم تر و قوی تری از جانب ایران در قالب دیپلماسی آب در دستور کار طرف ایرانی قرار گیرد.
در ین پژوهش آمده است: طی سالهای اخیر سدهای گوناگونی بر روی دو رودخانه کورا و ارس و سرشاخه های آنها در کشورهای مختلف باهدف تولید برق، آبیاری اراضی کشاورزی، تأمین آب آشامیدنی، کنترل سیلاب و حمل و نقل با ظرفیتی بالغ بر ۲۵ میلیارد مترمکعب راه اندازی شده است. افزایش ایجاد سازه ها و سدهای آبی بخصوص در سالهای اخیر بخصوص ایجاد ۱۴ سد در کشور ترکیه همچون پروژه آناتولی شرقی معروف به داپ (DAP) و همینطور آلودگی آب رودخانه ارس بخصوص از جانب کشور ارمنستان در نتیجه فعالیتهای معدنی و همینطور نیروگاه اتمی متسامور در کشور ارمنستان سبب تنزل کمیت و کیفیت آورد رودخانه ارس در سالهای اخیر شده و در آینده هم می تواند دسترسی به منابع آب رودخانه ارس را محدودتر کند.
اجرا و تکمیل آناتولی شرقی معروف به داپ (DAP) کشور ترکیه در آینده نزدیک امکان دارد سهم ایران از منابع آبی در حوضه آبریز ارس را بین ۲۵ تا ۳۰ درصد می کاهد. قطع یا کاهش آورد رودخانه مرزی ارس توسط ترکیه منجر به مشکلات جدی برای تأمین آب آشامیدنی و کشاورزی مناطق پائین دست گردد.
این گزارش تاکید کرده است: طی سالهای گذشته قراردادهای مختلف دوجانبه ای با کشورهای همسایه برای بهره برداری از منابع آب مشترک به تصویب رسیده است که شماری از آنها بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوری منتفی شده اند. بر مبنای اطلاعات گردآوری شده از منابع موجود ۲۴ قرارداد در چارچوب های مختلف معاهده، پروتکل و موافقت نامه در زمینه موضوعات در ارتباط با رودخانه های مرزی بین ایران و همسایگان منعقد گردید که برخی از این قراردادها با عقد قرارداد بعدی منسوخ و برخی از آنها هم از نظر زمانی منقضی شده و کارکرد خویش را از دست داده و هم اکنون تعداد ۱۴ قرارداد آبی معتبر بین ایران و همسایگان وجود دارد. متأسفانه با کشور ترکیه تنها پروتکل استفاده از آب های رودخانه ساری سو و قره سو برای تقسیم آب این رودخانه ها وجود دارد و در مورد رودخانه ارس با ترکیه هنوز معاهده و قراردادی منعقد نشده است.
بنا بر اعلام اتاق بازرگانی ایران، این پژوهش نشان داده است که همه موافقت نامه ها در خاورمیانه در مورد حوضه های آبریز مشترک به صورت عام، و ایران با کشورهای همسایه به صورت اخص، به صورت دوجانبه بوده و تابحال حتی یـک کنوانـسیون یـا موافقت نامه چندجانبه در مورد بهره برداری از آب حوضه های آبـریز مـشترک مانند کنوانسیون آب اروپا در رابطه با حفاظت و استفاده از آبراهه های فرامرزی و دریاچه های بین المللی (۱۹۹۲) کمیسیون اقتصادی سازمان ملل برای اروپا (UNECE) وجود ندارد. بنابراین هم قواعد عرفی و حقوقی حاکم بر منابع آب مشترک در منطقه بین ایران و کشورهای همسایه از ضمانت اجرایی ضعیفی برخوردار می باشند و توانایی لازم برای حل مساله حقوقی منابع آب مشترک را ندارند. بنابراین اتخاذ تدابیر لازم برای تصویب کنوانسیونی مانند کنوانسیون آب اروپا با محوریت سازمان ملل متحد و بخصوص کمیسیون اقتصادی – اجتماعی آسیا و اقیانوسیه (ESCAP) در قالب دیپلماسی آب از جانب وزارت خانه های خارجه و نیرو از اهمیت اساسی برخوردار می باشد و باید در دستور کار قرار گیرد.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب