از سوی بخش خصوصی مطرح شد

راهکارهایی بازگشت ثبات ارزی

راهکارهایی بازگشت ثبات ارزی

بازاری: آخرین جلسه کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تجاری تهران با حضور اعضای این اتاق برگزار و در جریان آن گزینه های موجود برای مدیریت بازار ارز و جلوگیری از نوسانات جدید در آن بررسی گردید.


به گزارش بازاری به نقل از ایسنا، در ابتدای این نشست، علیرضا توکلی کاشی – نایب رئیس این کمیسیون - در گزارشی به ضرورت راه اندازی گواهی سپرده ارزی قابل معامله پرداخت. او ضمن اشاره به تفاوت کارکرد ارز و نرخ ارز اظهار داشت: کارکردهای ارز به مواردی نظیر تجارت و انتقال ارز و خروج سرمایه محدود می شود اما کارکرد نرخ ارز، حفظ ارزش پول، کارکردهای مالی، حسابداری و آماری، نرخ تسعیر ارز در حساب های شرکتها و بانک هاست و در عین حال به عنوان مبنای ارائه آمارهای ملی به مراجع بین المللی و مبنای قیمت گذاری کالاها و خدمات و ایجاد قیاس با سایر کشورها قرار می گیرد.
او با اشاره به اینکه «نرخ ارز» از «ارز» مهم تر است، افزود: در وضعیت طبیعی، بازار ارز نه فقط می تواند به کلیه تقاضاهای خرید یا فروش ارز در دنیای تجارت پاسخ دهد، بلکه همیشه یک نرخ معتبر را به کل عاملان اقتصادی مخابره می کند. نرخ ارز خروجی بازار ارز است و در عین حال باید توجه داشت که خیلی از فعاالان اقتصادی به رغم این که هیچ تمایلی و نیازی به مبادله ارز ندارند، اما نرخ ارز برایشان اهمیت دارد و آنرا دنبال می کنند. به ویژه در شرایطی که پول ملی به پول داغ تبدیل گشته است.
توکلی کاشی در ادامه، تجارت، خروج سرمایه، حفظ ارزش پول برای سرمایه گذاران و مردم و سفته بازی و معاملات مکرر را به عنوان چهار کارکرد اصلی ارز برشمرد و اظهار داشت: گواهی سپرده ارزی قابل معامله با کشف نرخ واقعی بازار، پاسخی است به حفظ ارزش پول برای سرمایه گذاران و مردم و سفته بازی و معاملات مکرر. گواهی سپرده ارزی، سندی است که مالکیت یک واحد پول برمبنای ارز خاصی مانند دلار یا یورو را نشان داده است و در یک بانک نگهداری می شود.
نایب رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران در ادامه با تشریح قدمهای اجرائی این طرح اظهار داشت: یک نهاد ارزی، قسمتی از منابع خودرا در یک بانک دولتی برای مدت نسبتاً طولانی سپرده گذاری می کند و در مقابل آن یک گواهی سپرده ارزی مدت دار دریافت می کند. در ادامه، بانک عامل، به این گواهی سپرده بلندمدت، نرخ سودی را معادل نرخ سود بلندمدت سپرده های ارزی اعطا خواهد نمود و ضمانت بازپرداخت اصل و سود این گواهی سپرده در سررسیدهای مقرر بر عهده بانک مرکزی خواهد بود. نهاد ارزی مزبور، بلافاصله این گواهی را نزد بورس پذیرش خواهد نمود و معادل آن اوراق گواهی سپرده قابل نقل و انتقال دریافت خواهد نمود.
او اضافه کرد: نهاد ارزی، با بیان اطلاعیه رسمی بخش کوچکی از این سپرده را در حدود ۵ درصد در یک روز مشخص به عموم مردم و سرمایه گذاران و به قیمتی که توسط مکانیزم عرضه و تقاضای بازار مشخص خواهد شد، به بازار عرضه خواهد نمود. نهاد ارزی، منابع ریالی حاصل را صرف مصارف ریالی خود خواهد نمود. در ایام بعدی، نهاد ارزی بصورت تدریجی مبادرت به عرضه اوراق خود در بازار خواهد نمود تا به این وسیله ضمن دستیابی به ریال، جریان نقدینگی بازار را نیز حفظ کند.
توکلی کاشی در ادامه به مزایای این طرح اشاره نمود و اظهار داشت: پیشگیری از خروج منابع ارزی از کشور، نقدشوندگی دارایی ارزی و ایجاد اطمینان در مردم به منظور سرمایه گذاری بیشتر بر روی این ابزار مالی، در دسترس نگه داشتن منابع ارزی در اختیار بانک عامل، افزایش امنیت دارایی فیزیکی مردم و جذب قسمتی از منابع ارزی مردم که در خانه ها نگهداری می شود، قسمتی از مزیت های این طرح بوده و تجار و بازرگانان برای مصون نگه داشتن خود از نوسانات ارزی، می توانند با حفظ موقعیت خرید این اوراق، تا زمان مورد نظر، خودرا در مقابل نوسانات نرخ ارز مصون نگه دارند.
بنا بر اعلام اتاق تهران، عباس آرگون، دیگر نایب رییس این کمیسیون، با طرح این پرسش که این ابزارها تا چه حد می تواند در کنترل نرخ ارز موثر باشد، اضافه کرد: مردم تلاش می کنند دارایی های خودرا به ارز تبدیل کنند و تا وقتی که این نااطمینانی ها برطرف نشود این ابزارها پاسخگو نخواهد بود.
در نهایت، بعد از طرح این نظرات، قرار شد که طرح راه اندازی گواهی سپرده ارزی قابل معامله در جلسات کارشناسی مورد بحث و بررسی بیشتری قرار گیرد.
به گزارش بازاری به نقل از ایسنا، مطابق برنامه ریزی انجام شده، در فروردین ماه و بعد از بررسی شکایت های احتمالی، لیست نهایی اعضای هیات نمایندگان اتاق تجاری تهران مشخص می شود و احتمالاً از اردیبهشت، اعضای هیات رییسه جدید این اتاق و سپس اعضای کمیسیون های تخصصی آن مشخص و معرفی خواهند شد.




منبع:

1401/12/26
23:59:22
5.0 / 5
355
تگهای خبر: آمار , ابزار , اقتصاد , بازار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳

لینک دوستان بازاری

بازاری

تگهای بازاری

baazari.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازاری محفوظ است

بازاری

بازار فروش کالا