اقدامات موسسه تحقیقات برنج کشور برای افزایش تولیدبرنج درخشکه کاری
به گزارش بازاری، رئیس موسسه تحقیقات برنج کشورگفت: با همکاری معاونت زراعت و معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی، طرح هایی برای افزایش عملکرد تولید برنج در خشکه کاری با سیستم آبیاری قطره ای در دست انجام است.
به گزارش بازاری به نقل از صدا و سیما، مریم حسینی، رئیس مؤسسه تحقیقات برنج کشور اظهار داشت: کشت برنج در دنیا به دو روش نشایی و مستقیم صورت می گیرد که بستگی به اقلیم، شرایط آب و هوایی و تناوب کشت دارد. در روش نشایی، طی ۲۰ تا ۲۵ روز بذور در خزانه پرورش یافته و زمین اصلی هم گل خراب (پادل) شده و نشاها به زمین اصلی منتقل می شوند. این شیوه کشت در خیلی از کشورهای دنیا و شمال ایران معمول است. در این سیستم کشت، آبیاری تناوبی می تواند تا حدی باعث کاهش مصرف آب شود.
وی اضافه کرد: در بعضی مناطق که برنج در تناوب با سایر محصولات کشت می شود، کشاورزان به منظور صرفه جویی در هزینه ها، کاهش صعوبت کاری و پیشگیری از تخریب ساختمان خاک از سیستم کشت مستقیم استفاده می نمایند. کشت مستقیم به دو روش کشت بر بستر مرطوب و کشت بر بستر خشک (خشکه کاری) صورت می گیرد. آن چه در سالهای اخیر به نام خشکه کاری برنج در بعضی استانهای کشور صورت می گیرد، سیستم کشت مستقیم بذر بر بستر خشک است.
رئیس مؤسسه تحقیقات برنج کشور اضافه کرد: خشکه کاری برنج باعث کاهش هزینه های تولید و کاهش مشکلات کاشت می شود. اما تغییر سیستم کشت از نشایی به خشکه کاری به تنهایی نمی تواند باعث صرفه جوئی در مصرف آب شود، بلکه به سبب نبود لایه سخت در خاک، نفوذ عمقی و جانبی آب در خاک افزایش پیدا کرده و تبخیر از سطح خاک هم بیشتر است، ازاین رو در این سیستم کشت، میزان مصرف آب کاهش نیافته و حتی در مواردی بیشتر از سیستم نشایی و آبیاری غرقابی است.
حسینی خاطرنشان کرد: صرفه جویی در مصرف آب در خشکه کاری برنج صرفا از راه سیستم های آبیاری نوین بخصوص آبیاری قطره ای یا تیپ امکان پذیر است. البته این سیستم آبیاری با اینکه باعث صرفه جویی در مصرف آب می شود، اما در این شرایط عملکرد هم تا حدی کاسته می شود.
رئیس مؤسسه تحقیقات برنج کشور اضافه کرد: مؤسسه تحقیقات برنج کشور در زمینه خشکه کاری و راه های صرفه جویی در میزان مصرف آب، با همکاری سایر مؤسسات و مراکز تحقیقاتی کشور مطالعاتی را در سطح کشور و شرایط اقلیمی مختلف انجام داده است. نتایج این مطالعات نشان داده که برای هر اقلیم بسته به شرایط آب و هوایی، آب قابل دسترس، تناوب کشت، نوع خاک، فلور علف های هرز و سایر عوامل مؤثر باید دستورالعمل ویژه هر منطقه رعایت شود.
وی افزود: دستورالعمل فنی کشت در هر منطقه تهیه شده که شامل نوع رقم، چگونگی کاشت و داشت و برداشت و سیستم های مناسب آبیاری است؛ بنابراین خشکه کاری برنج در هر منطقه مستلزم رعایت دستورالعمل های هر منطقه و بهره گیری از سیستم آبیاری نوین است.
رئیس مؤسسه تحقیقات برنج کشور بیان نمود: زمانیکه سیستم های آبیاری نوین در خشکه کاری استفاده می شود، تمام عملیات به زراعی هم باید متناسب با شیوه آبیاری تنظیم شود. بعنوان مثال: کنترل علف های هرز، آفات، بیماری ها و نحوه کوددهی در این شرایط متفاوت بوده و در صورت عدم رعایت این موارد؛ عملکرد کاهش می یابد؛ بنابراین رعایت دستورالعمل های به زراعی و به کارگیری یافته های علمی در این حوزه را به کشاورزان سفارش می نماییم.
حسینی تصریح کرد: توجه به الگوی کشت و مناسب بودن شرایط آب و هوایی بخصوص آب قابل دسترس برای کشت برنج ضروری است؛ بنابراین استفاده از آب های زیر زمینی برای زراعت برنج سفارش نمی شود و صرفا برای استانهای شمالی با میزان بارش و آب قابل دسترس کافی، حاشیه رودخانه ها که سطح تراز پایینی دارند و مناطق دارای آب های سطحی کافی و قابل دسترس پیشنهاد می شود.
وی افزود: هم اکنون با همکاری معاونت زراعت و معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی، طرح هایی برای افزایش عملکرد تولید برنج در خشکه کاری با سیستم آبیاری قطره ای در دست انجام است که بعد از تکمیل؛ نتایج آن گزارش خواهد شد.
رئیس مؤسسه تحقیقات برنج کشور اضافه کرد: در تلاش هستیم با استفاده از فن آوری های نوین، کشاورزی دقیق، معرفی ارقام مناسب خشکه کاری (ارقام هوازی) و ورود دانش به مزارع شالیزاری میزان بهره وری آب در سیستم های کشت مستقیم و نشایی افزایش پیدا کرده و هزینه های تولید و سخت کاری تا حد ممکن کاهش پیدا کند.
وی افزود: برنج محصولی راهبردی است و نقش مهمی در سبد غذایی مردم دارد، از طرفی ایران کشوری با منابع محدود آب است و درتولید برنج باید به حفظ منابع پایه بخصوص آب و خاک توجه ویژه داشته باشیم. تولید پایدار برنج هم مستلزم توجه به منابع آب و خاک و کاهش هزینه های تولید است.
منبع: بازاری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب