گزارش بازاری؛
بازار لوازم خانگی پر از محصولات قاچاق
به گزارش بازاری، مشاهدات میدانی در بورس لوازم خانگی تهران نشان داده است که انواع برندهای خارجی به صورت کاملا آشکار در مغازه ها به فروش می رسد و این در شرایطی است که مدتهاست واردات لوازم خانگی به کشور ممنوع می باشد.
به گزارش بازاری به نقل از مهر، با عنایت به این که هفته گذشته، بعد از مدت ها نماینده ویژه رئیس جمهور در ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز مشخص شد، خیلی از فعالان اقتصادی انتظار دارند روند مبارزه با قاچاق کالا و ارز نسبت به گذشته بهبود یابد.
بنا بر حکم صادر شده برای سید مجید رضوی، «برگزاری منظم جلسات»، «پگیری مستمر مصوبات» و «نظارت مستمر بر عملکرد دستگاه ها» از مهم ترین انتظارات رئیس دولت از ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز است. نکته قابل توجه آنجاست که در این حکم به صورت جدی بر همکاری و پاسخگویی دیگر دستگاهها نسبت به مبحث مقابله با قاچاق کالا و ارز تاکید شده است.
عرضه لوازم خانگی قاچاق در روز روشن
گشت وگذار در خیابان های شهر تهران نشان میدهد که خیلی از فروشندگان لوازم خانگی، تنها برندهای ایرانی را تبلیغ کرده و به فروش می رسانند؛ البته با عنایت به ممنوعیت واردات رسمی لوازم خانگی از سال ۱۳۹۷، این مساله عجیب به نظر نمی رسد.
به طور مثال، در امین حضور اغلب فروشگاه ها ادعا می کنند که نمایندگی رسمی برندها هستند. البته تقریبا تمام فروشگاه های محدوده تابلوهایی با نام شرکت های تولیدکننده لوازم خانگی دارند؛ اما برخی فروشگاه ها با نام برندهای خارجی را هم روی تابلو خود نوشته اند.
با وجود گذشت ۵ سال از ممنوعیت واردات هنوز هم فروش برندهای خارجی در ایران ادامه دارد، بعضی از فعالان بازار معتقدند که تولیدات داخلی نیاز بازار را به صورت کامل پوشش نداده و تقاضا برای خرید کالاهای قاچاق زیاد است. بنا بر مشاهدات میدانی خبرنگار مهر، انواع لوازم خانگی بزرگ و کوچک با برندهای مطرح خارجی و بدون شناسه کالا در بازار به فروش می رسد.
جالب آنجاست که بعضی از این برندهای خارجی هنوز هم با گارانتی عرضه می شوند؛ بعضی از فروشندگان به این نکته اشاره می کنند که گارانتی های عرضه شده اعتبار زیادی ندارد. باوجوداینکه هیچ کدام از شرکت های لوازم خانگی خارجی به صورت رسمی در ایران نمایندگی ندارند؛ اما عرضه گارانتی به ظاهر معتبر برای وسایل صوتی و تصویری برندهای مطرح کره ای و ژاپنی، تا عرضه لوازم آشپزخانه چینی بی کیفیت با گارانتی های جعلی در مغازه ها مشاهده می شود.
مبارزه با قاچاق کالا، هیاهو بر سر هیچ؟
باوجوداینکه در سالهای اخیر مساله پشتیبانی از تولید داخلی و مبارزه با قاچاق کالا و ارز مورد تاکید اغلب نهادهای نظارتی و انتظامی بوده است، اما عرضه آشکار و بدون ریسک برندهای خارجی و قاچاق نشان می دهد، هیاهویی که بر سر ممنوعیت واردات لوازم خانگی و مبارزه جدی با قاچاق کالا رخ داد، مثل قبل هیاهو بر سر هیچ بوده است.
پیش ازاین، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی دررابطه با فروش اجناس قاچاق در بازار اظهار داشته بود: هم اکنون ۹۰ درصد کالای قاچاق لوازم خانگی در فضای مجازی به فروش می رسد و قسمت کوچکی از آن در کف مغازه ها فروخته می شود. امروز همه برندهای خارجی مثل «ال جی»، «سامسونگ»، «بوش»، «زیمنس» و «آاگ» در کشور ما قاچاق هستند.
فضای مجازی، مغازه ها و انبارها در اختیار قاچاقچیان
در سالهای اخیر، مسؤلان ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز به صورت مکرر اعلام نموده اند، برخورد با عرضه کنندگان کالای قاچاق در فضای مجازی پایش و کنترل می شود؛ اما بررسی خبرنگار مهر نشان میدهد باوجوداینکه دستگاه های مربوطه، مدعی برخورد با عرضه کنندگان کالای قاچاق در فضای مجازی می باشند، میتوان با یک جستجوی ساده صدها صفحه و سایت فروش لوازم خانگی قاچاق را مشاهده کرد که بعضاً نمایندگی حضوری هم در شهر تهران و دیگر کلان شهر های کشور دارند.
حتی بعضی از لوازم خانگی قاچاق در سایت هایی به فروش می رسد که به صورت قانونی تأسیس شده و مجوزهای فعالیت به عنوان یک فروشگاه اینترنتی را دارد و نماد اعتماد الکترونیک دریافت کرده است؛ بدین سبب میتوان اظهار داشت که یکی از معضلات اساسی در مورد بازار لوازم خانگی ایران، فعالیت قاچاقچیان در بستر فروشگاه های آنلاین و همینطور عرضه و نگهداری آنها در مغازه های سطح شهر است.
تشخیص کالاهای تقلبی و قاچاق آسان است
گفتنی است هم اکنون، شناسه کالا و استعلام آن در سامانه جامع تجارت، ابزار تفکیک کالای اصیل از کالای غیراصیل است؛ به عبارت دیگر هم اکنون میتوان ادعا کرد که هر کالایی که شناسه داشته باشد و مشخصات آن با نتیجه استعلام در سامانه جامع تجارت تطابق داشته باشد، به صورت قانونی تولید و یا وارد کشور شده است.
بنابراین، شناسایی کالاهای قاچاق و تقلبی نه تنها از راه بررسی برند آن برای دستگاه های نظارتی و انتظامی میسر است، بلکه بازرسان این دستگاه ها می توانند با بررسی شناسه کالا از اصالت کالاهای عرضه شده در بازار مجازی و فروشگاه های سطح شهر هم اطمینان حاصل کنند.
عدم برخورد با قاچاق لوازم خانگی با وجود تاکید فرمانده انتظامی کل کشور
عدم برخورد با قاچاق آشکار لوازم خانگی در صورتی است که سردار احمدرضا رادان، فرمانده کل انتظامی در آغاز سال جاری گفته بود که سال ۱۴۰۲، سال سخت قاچاقچیان در کشور خواهد بود. به قول سردار رادان، نیروی انتظامی عزم خویش را در حوزه مبارزه همه جانبه با قاچاق مواد مخدر، سوخت و کالا و… جزم کرده و مقرر است عرصه را بر قاچاقچیان تنگ کند.
فرمانده کل انتظامی کشور در اردیبهشت ماه سال جاری با تکیه بر اهمیت تحقق شعار سال اظهار داشته بود: «امسال سال مهار تورم و تقویت تولید است و باید همگان برای تحقق شعار سال تلاش نماییم و مهم ترین مبحث در تقویت تولید، مبارزه با قاچاق است که ازبین برنده تولید و ناامیدکننده جامعه تولیدگران است که تورم را در جامعه تشدید می کند و بنابراین برخورد همه جانبه با قاچاق باید یکی از اصلی ترین مأموریت های ما باشد.»
تحقق شعار سال در اسارت قاچاق
با وجود هشدارها و تذکرات کارشناسان اقتصادی درباب لزوم مقابله با کالای قاچاق در تمام زنجیره تأمین و توزیع و همینطور تحقق رشد تولید به عنوان شعار سال اما متأسفانه هنوز شاهد برخورد مستمر و جدی از جانب ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و دیگر دستگاه های نظارتی و انتظامی نیستیم و پدیده شوم قاچاق همچنان به قوت قبل پابرجا است.
در همین زمینه، علیرضا سلیمی، عضو هیئت رئیسه مجلس با انتقاد از عملکرد دستگاه های مسئول در مبارزه با قاچاق کالا می گوید: پدیده قاچاق تابحال کنترل نشده و این مساله مشکلات بسیاری برای تولید داخل به وجود آورده از طرف دیگر قاچاق از اشتغال زایی جلوگیری کرده و منجر به خروج منابع مالی از کشور می شود. بنظر می رسد برخی به صورت ساماندهی شده به قاچاق دامن می زند چونکه ۱۵ تا ۲۵ میلیارد تومان قاچاق مبین اینست که این قاچاق به شکل چمدانی انجام نشده و مافیای شکل گرفته در این زمینه این حجم از قاچاق را انجام می دهند.
وی ضمن بیان این که مبارزه با فساد پیش نیاز اساسی برای رونق تولید است، گفت: باید با همدلی و تلاش بی وقفه برای تحقق شعار سال که امری ضروری و مهم می باشد، اقدام نماییم، البته رونق تولید پیش نیازهایی داشته که مقام معظم رهبری در صحبت های خود به عمده آنها اشاره کردند که یکی از مهم ترین آنها برخورد جدی با قاچاق کالا است.
ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و دستگاه های انتظامی باید پاسخگوی عملکرد خود باشند
به گزارش بازاری به نقل از مهر، با عنایت به تجربه خیلی از کشورها در طول دهه های گذشته؛ مانند کره جنوبی، میتوان گفت، پشتیبانی از تولید داخلی و نجات صنعت از شرایط رکودی با کارهای نمایشی و شعار امکان پذیر نیست. با عنایت به تاکید رئیس جمهور بر لزوم مبارزه با قاچاق کالا و ارز، از دولت سیزدهم انتظار می رود که نگاهی انقلابی و عملیاتی برای مقابله با قاچاق کالا اتخاذ کند.
مشاهدات میدانی و همینطور نارضایتی اغلب اصناف و تولیدکنندگان نسبت به عرضه کالاهای قاچاق در بازار نشان می دهد، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز و دیگر دستگاه های متولی در این عرصه، با وجود همه امکانات در اختیار، هنوز نتوانسته اند بر جریان قاچاق کالا مسلط شوند. تولیدکنندگان و دلسوزان کشور انتظار دارند نیروهای امنیتی، انتظامی و سیستم های نظارتی به مساله مبارزه با قاچاق کالا توجه ویژه ای داشته و نسبت به انجام وظایف خود در راه رونق تولید کوتاهی نکنند.
با این حال باید منتظر ماند و دید باتوجه به تعیین نماینده جدید رئیس جمهور در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، عملکرد این ستاد در راه مقابله با عرضه کالاهای قاچاق متحول می شود؟
منبع: بازاری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب