رشد اقتصادی در ۳۳ ماه خدمت شهیدجمهور

رشد اقتصادی در ۳۳ ماه خدمت شهیدجمهور

بازاری: فرصت زیادی تا پایان دولت سیزدهم نمانده وانتخابات ریاست جمهوری در 8تیر برگزار می شود؛دولتی که به گزارش بانک جهانی رشدپایداری در اقتصاد داشته وآمارها نشان دهنده عملکرد روبه جلوی دولت بوده است.



به گزارش بازاری به نقل از مهر، فرصت زیادی تا پایان دولت سیزدهم نمانده و انتخابات ریاست جمهوری در ۸ تیر برگزار می شود؛ دولتی که به گزارش بانک جهانی رشد پایداری در اقتصاد داشته است و آمارها نشان دهنده عملکرد روبه جلوی دولت دراین زمینه هستند. بنا بر این لازم است کارهای اقتصادی دولت با دقت بیشتری سنجیده شود تا دولت چهاردهم با نگاه روشنی پا به عرصه اقتصادی بگذارد.
بانک جهانی اخیراً گزارشی از وضعیت اقتصادی ایران در سه سال قبل منتشر نموده است. این گزارش رشد ۵.۱ درصدی اقتصاد ایران را در دولت سیزدهم نشان میدهد. رشدی که بر زندگی مردم مؤثر بوده و ۶.۵ میلیون نفر را از فقر نجات داده است. مطابق گزارش بانک جهانی رشد اقتصادی ایران به ثبات رسیده و تورم روند نزولی پیدا کرده است. هم اکنون این سوال مطرح می شود که اگر اقتصاد، رشد پایدار داشته چرا مردم آنرا در زندگی خود احساس نمی کنند؟
برای پاسخ گویی به این پرسش، شب گذشته پایش میزبان مرتضی زمانیان، کارشناس اقتصاد و عضو هیأت علمی دانشگاه بود. زمانیان درباب تفاوت میان فاکتورهای اقتصادی و حس مردم از رشد آنها اظهار داشت: «در همه دنیا این تفاوت وجود دارد. گاهی شاخص ها بهبود اوضاع اقتصادی را نشان میدهد اما مردم این بهبود را حس نمی کنند. چونکه مردم متوقع هستند اما شاخص ها واحدند. گاهی بطور کلی فقر در جامعه کم تر شده؛ ولی گروهی از مردم فقیرتر شده اند. بدین سبب درکی از بهبود فضای کلی اقتصادی ندارند.»
او در ادامه پاسخ خود به پرسش بالا توضیح داد: «لزوما چیزی که برای مردم رفاه به وجود می آورد با شاخص ها یکسان نیستند. هرچند شاخص ها رشد داشته است؛ اما بی ثباتی در اقتصاد حس عدم رفاه را به جامعه القا می کند؛ در صورتیکه بطور کلی قدرت خرید مردم در چند سال قبل افزوده شده است. نکته بعدی نگاه سیاست گذاران به مساله تورم است. اگر اجازه ندهیم تورم با شیب ملایم تأثیر خودرا بر نرخها بگذارد، یک شبه این تغییر ایجاد می شود. تغییر یک دفعه ای به مردم شوک وارد میکند.» سیاستگذاری های اشتباه در مساله تورم از سال ها قبل به وجود آمده و کنترل آن در مدت زمان کوتاه سخت امکان پذیر می شود.
کاهش نابرابری در دولت سیزدهم
یکی از اقدامات دولت سیزدهم در راه رشد اقتصادی کاهش نابرابری در جامعه بود. از نمودهای مهم اندازه گیری نابرابری، عدد ضریب جینی است. زمانیان درباره ی اقدام دولت برای کاهش نابرابری اظهار داشت: «ما شاهد کاهشی شدن شاخص ضریب جینی در دولت سیزدهم بودیم. یعنی نابرابری به نسبت گذشته کم تر شده است.» ضریب جینی معیاری برای نشان دادن دادن نابرابری درآمد یا ثروت در یک کشور یا گروهی از مردم است و نابرابری مطلق را اندازه گیری می کند.
عدد ضریب جینی بین صفر تا یک است. عدد صفر بیان کننده توزیع برابر ثروت در جامعه است و اگر یک باشد عدم برابری را نشان میدهد و به مفهوم انباشت سرمایه در دست گروه کوچکی از مردم جامعه است. این عدد در دولت فعلی به ۰.۴ رسیده که سیر نزولی نسبت به گذشته دارد. بگفته زمانیان برابری محض در جامعه خوب نیست و هیچگاه اتفاق نمی افتد و از آن طرف شرایط نابرابری کامل هم خیلی پیش نمی آید.
حذف ارز ترجیحی، اقدام شجاعانه دولت
زمانیان حذف ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی را دستاورد مثبت و شجاعانه دولت سیزدهم برای رفع نابرابری می داند. او در رابطه با این تشریح کرد: «آن چیزی که پس از حذف ارز ترجیحی و باز توزیع منابع آن بین مردم به وضوح اتفاق افتاد، افزایش قدرت خرید اقشار لطمه پذیر و کاهش قدرت خرید ثروتمندان بود. ارز ۴۲۰۰ از ثروتمندان جامعه حمایت می کرد و جنبه رانتی داشت.» این کارشناس اقتصادی سپس اضافه کرد: «ارز ترجیحی سیاست غلطی بود که اقتصاد را بیمار کرد. حذف آن به مثابه عمل جراحی بود. اقتصاد بهبود پیدا کرد اما معترضانی داشت.»
معترضان حذف ارز ترجیحی چه کسانی بودند؟ زمانیان توضیح داد: «کسانی که خودشان ارز ۴۲۰۰ را وارد اقتصاد کردند و اقتصاد کشور را بیمار کردند و معتقدند قیمت ارز نباید به مرور اصلاح گردد. سال ها ارز را مثل یک فنر در فشار قرار دادند و زمانی که دیگر ارز نتوانست این فشار را تحمل کند، یک شبه از ۴، ۰۰۰ تومان به ۲۴ هزار تومان رسید.» اختصاص ارز ترجیحی، سیاست تثبیت عدد اسمی قیمت بود. به اعتقاد او این سیاست همیشه موجب ایجاد شوک در جامعه می شود. حذف آن هرچند مخالفانی داشت؛ اما مانند یک عمل جراحی تهاجمی سبب بهبود اوضاع اقتصادی شد.
یکی دیگر از اقدامات دولت شهیدجمهور در ۳۳ ماه گذشته، علاوه بر باز توزیع منابع در جامعه، پیگیری سیاست های مالیاتی بود. عضو هیأت علمی دانشگاه درباره ی سیاست های مالیاتی دولت سیزدهم توضیح داد: «ما سال ها سیاست مالیاتی به سامانی نداشتیم. دولت سیزدهم با راه اندازی سامانه مودیان، تکلیفی که از دولت های قبل بر زمین مانده بود را انجام داد. اقدام مؤثر دیگر دولت در این خصوص مالیات بر عایدی سرمایه بود.» او همین طور از مجلس شورای اسلامی درخواست نمود قانون مالیات بر درآمد را پیگیری و تصویب کنند. این قانون بطور مؤثری بر اقتصاد جامعه کارگر می شود.
حل مشکلات داخلی، تحریم ها را بی اثر می کند
در بخش دیگر برنامه درباره ی اثر تحریم ها از زمانیان سوال شد. به عقیده وی اگر مشکلات داخلی اقتصاد حل شود، تحریم ها بی اثر خواهند بود. زمانیان توضیح داد: «در دولت سیزدهم عرضه انرژی به صنایع رشد پیدا کرد. سرمایه گذاری داخلی افزایش داشت. این ها اقدامات مثبتی هستند که به حل مشکلات داخلی کمک می نماید. اگر حل ناترازی انرژی ادامه پیدا کند و سرمایه گذاران داخلی مانند سالهای گذشته، خصوصاً سال ۱۴۰۱ در تولید سرمایه گذاری کنند، تحریم ها شکسته می شوند و سرمایه های خارجی به اقتصاد ایران جذب می شوند.» لازم به ذکر است در طول سه سال فعالیت رییس جمهور شهید و دولت سیزدهم ۱۱.۹ میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی انجام شد.
زمانیان سرمایه گذاری را مهم ترین فعالیت اقتصادی دولت ها می داند. به نظر او سرمایه گذاری در بلندمدت سبب رفع فقر می شود. تأثیر رشد سرمایه گذاری در سه سال گذشته، کاهش ۷.۴ درصدی نرخ فقر بوده است. افزون بر مساله سرمایه گذاری، با اصلاحات اقتصادی از شروع به کار دولت تا به الان پس از سال ها نرخ منفی، اقتصاد کشور با رشد ۵.۱ درصدی روبه رو شد. تسهیل صدور مجوزها، بهبود فضای مالیاتی، رفع انحصارات از دیگر کارهای اقتصادی دولت بود که زمانیان معتقد بود باید در فضای رسانه ای پررنگ تر شوند.
اولویت های اقتصادی دولت چهاردهم در نظر این کارشناس اقتصادی اولاً ادامه رفع ناترازی انرژی باید باشد. ناترازی انرژی لطمه های زیادی به تولید کشور وارد میکند. در بخش گاز، برق و بنزین بطور جدی ناترازی وجود دارد و همت دولت آینده بر حل این موارد باید باشد. نکته بعدی به عقیده وی این است که رییس جمهور آینده و مشاوران اقتصادی وی باید برای اقتصاد نظریه و نظریه داشته باشند. آن چه که لازم است به بطور جدی توسط مسؤولان آتی کشور پیگیری و صورت گیرد دنبال کردن کارهای مثبت دولت سیزدهم در حوزه اقتصاد است.


منبع:

1403/03/12
23:36:13
5.0 / 5
252
تگهای خبر: آمار , اقتصاد , بانك , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵

لینک دوستان بازاری

بازاری

تگهای بازاری

baazari.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازاری محفوظ است

بازاری

بازار فروش کالا