نان مازندرانی ها با خزر در روغن است؟
بازاری: دریای خزر برای شمالی ها یادآور خیلی از خاطرات گرم و سرد كودكی تا كهنسالی است، خاطراتی كه با پهنه آبی آن و با موج های كوتاه و بلندش گره خورده است.
این دریا، محیط زیست گران بهاترین ماهی های دنیاست؛ در بخش جنوبی دریای مازندران و رودخانه هایی كه به آن می ریزند یعنی سواحل مربوط به ایران، ۷۸ گونه و زیرگونه ماهی یافت می گردد. خزر یكی از بی همتاترین بوم شناخت های آبی جهان بوده كه محیطی مناسب به منظور زندگی و رشد مرغوب ترین ماهی های خاویاری جهان است و ۹۰ درصد صید ماهیان خاویاری مختص به این دریا است.
دریای كاسپین همینطور به همراه مدیترانه یكی از عوامل موثر در تولید آب و هوای مرطوب و معتدل در كرانه شمالی سلسله جبال البرز و هم وزش بادهای محلی بوده كه باعث تولید جنگل های متراكم و وسیع و هم حاصلخیزی خاك شده است.
خزر بیش از 25 درصد ذخیره نفتی جهان و هم بیش از 20 هزار چاه فعال و غیر فعال نفت را در اختیار دارد؛ خصوصیت های جوی آن به توسعه كشاورزی كمك كرده و زمینه های اشتغال را فراهم می آورد و به علاوه راه ارتباطی مناسب و امنی برای حمل و نقل بار و مسافر است.
دریای مازندران منبع بزرگ مواد غذایی برای ایران
ذبیح اله بهمنی، استاد دانشگاه در گفت و گو با ایسنا به نقش جایگاه و اهمیت شیلات و ماهیگیری در استان های شمالی و بخصوص مازندران اشاره و اظهار نمود: دریای خزر منبع غنی و سرشاری از انواع ماهیان استخوانی بوده كه بازارهای شمال كشور را پر رونق كرده است.
وی از ماهیان خاویاری دریای خزر و ظرفیت بالای آن نام برد و تصریح كرد: ماهیان خاویاری و بخصوص خاویار دریای خزر دارای بازارهای جهانی بوده و پتانسیل بهره برداری از آن امروز با وجود ۱۸ مزرعه پرورش ماهیان خاویاری فعال در استان مازندران بالفعل شده است.
*ظرفیت های دریای كاسپین برای اشتغالزایی
بهمنی درباره شاغلان حوزه شیلات خاطرنشان كرد: بیش از 10 هزار نفر به شكل مستقیم و غیر مستقیم در عرصه شیلات مشغول به فعالیت بوده كه خیلی از آن ها عضو تعاونی های صید و پره هستند.
عضو هیئت علمی دانشگاه رودكی تنكابن از عمق كرانه های ایران بعنوان یك ظرفیت مناسب برای پرورش ماهی در قفس یاد كرد و اظهار داشت: خوشبختانه این شیوه اكنون بسیار رونق پیدا كرده و ظرفیت خوبی در این حوزه در اختیار مازندران قرار دارد.
بهمنی از تعاملات سازنده با كشورهای حاشیه خزر سخن گفت و تصریح كرد: در زمینه های خاویار و پرورش ماهیان خاویاری و سایر موضوعات شیلاتی همكاری های مناسبی با كشورهای حاشیه دریای خزر صورت گرفته و قراردادهای متنوعی به امضا رسیده است كه بر گسترش همكاری های فعلی اثرگذار خواهد بود.
محمد ملك محمدی، استاد هتلداری و بازاریابی در دانشگاه رودكی تنكابن در گفت وگو با ایسنا با اشاره به اینكه گردشگری جز سه صنعت پول ساز دنیا است، اظهار داشت: این امكان به شكل یك پكیج عالی شامل دریا، جنگل، كوه و جلگه در اختیار استان های شمالی است و باید به نحو احسن از این فرصت در جهت كمك به شكوفایی اقتصاد بهره برد.
وی با بیان این كه كشورهایی همانند تایلند، اكنون اقتصادشان بر پایه صنعت توریسم استوار است، خاطرنشان كرد: باید مراكز تفریحی دریایی ساماندهی شده و منظم طبق یك مطالعه اصولی و علمی در حاشیه خزر تولید شود و بطور قطع این امر می تواند شمال ایران را به یك مقصد گردشگری جهانی بدل كند.
كمبودهای مختلف در زیرساخت های استان های شمالی بخصوص مازندران
محمدی به كمبودهای مختلف در زیرساخت های استان های شمالی بخصوص مازندران اشاره نمود و اضافه كرد: باید الگوی مناسب برای گردشگری استان فراهم گردد و سپس نسبت به ارتقا و گسترش زیرساخت های گردشگری در مازندران متناسب با ورود توریست اقدام نمود. استان مازندران با داشتن ظرفیت های متنوع می تواند هم در دریا و ساحل و هم پس كرانه خدمات متنوعی عرضه كند.
وی با بیان این كه دریای خزر بعنوان بزرگترین دریاچه جهان میان پنج كشور ایران، روسیه، قزاقستان، ارمنستان و آذربایجان واقع شده ازاین رو از این جهت دارای ارزش ژئوپولتیك قابل توجهی است، تصریح كرد: دریای خزر در طول تاریخ در حیات طبیعی مناطق همجوار خود نقش بسزایی داشته كه بیشتر اهمیت اقتصادی می باشد.
محمدی با اشاره به این كه اولین و مهم ترین كاركرد تاریخی خزر، منابع آبزی مانند ماهیان، مرغان، پرندگان مهاجر و غذاهای دریایی بوده كه مردمان ساحل نشین همواره از این سفره ارتزاق می كنند، خاطرنشان كرد: جذابیت گردشگری دریایی و فعال شدن این بخش نه تنها می تواند در رونق این صنعت و تولید اوقات فراغت خوش برای هموطنان و هم جلوگیری از خروج بخشی از گردشگران از كشور موثر باشد، بلكه در صورت توجه به موازین توسعه بخصوص رعایت مسایل زیست محیطی زمینه ساز آبادانی هرچه بیشتر سواحل خزر خواهد بود.
گزارش از نوید ساداتی و سارا ربیعی خبرنگاران ایسنا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب