پژوهشگر اقتصاد توسعه هشدار داد

پروژه محوری یعنی تخریب مجدد مناطق سیل زده

پروژه محوری یعنی تخریب مجدد مناطق سیل زده

بازاری: یك پژوهشگر اقتصاد توسعه با بیان این كه در بازسازی مناطق سیل زده باید دقت نماییم كه پروژه محوری بر برنامه ریزی و نهادسازی، تقدم پیدا نكند، اظهار داشت: بازسازی اگر طبق مدلهای قبلی در دستوركار قرار بگیرد در واقع انهدام باردیگر مناطق روستایی را به همراه خواهد داشت.


كمال اطهاری در گفت و گو با ایسنا اظهار نمود: به دنبال سیل ویرانگر اخیر كه در كشور صورت گرفت بسیار صحبت از بازسازی مناطق می شود. بازسازی یعنی باردیگر ساختن همه ی آن مواردی كه در نهایت موجب این نوع تخریب ها شد. حتی ترسالی بیشتر از خشكسالی به روستاهای ما لطمه زده است؛ چونكه برنامه توسعه پایدار در مورد مناطق روستایی تدوین نشده و چیزی را كه تاكنون الگوی توسعه روستایی اجرا شده، برنامه ناموفقی بوده است.
وی با بیان این كه مثال های زیادی درباب ناموفق بودن الگوهای گذشته وجود دارد اظهار داشت: طبق اعلام فائو حد علمی برداشت از ذخایر آبی در جهان ۴۰ درصد است كه امكان تجدید منابع را می دهد اما در ایران این رقم به ۸۰ درصد می رسد. میزان بهره وری كشاورزی در ایران نصف میانگین جهانی و در مقایسه با آمریكا یك سوم است. ما به تدریج كشت های استراتژیك مثل پنبه یا سویا را دست داده ایم یا تولیدمان راندمان كافی را ندارد. اما میزان آبی كه برای تولید خربزه و هندوانه مصرف می نماییم چندین برابر ذخیره آب سد كرج است.
این پژوهشگر اقتصاد توسعه اشاره كرد: بازسازی اگر طبق مدلهای قبلی در دستوركار قرار بگیرد در واقع انهدام باردیگر مناطق روستایی را به همراه خواهد داشت؛ در حالیكه می بایست بتوانیم موهبت نهفته در مصیبتی كه وارد آمده را بیرون بكشیم و نیروها به توسعه روستایی متمركز شوند؛ نه صرفاً بازسازی روستاها.
اطهاری اشاره كرد: در سال ۱۳۷۸ برنامه ریزی برای منظومه های روستایی توسط شورای عالی شهرسازی و معماری در دولت اصلاحات تصویب گردید. منظومه های روستایی، مجموعه هایی هستند كه در یك حوزه آبخیز قرار دارند كه پیوند درونی روستاها با شهرها و كل اقتصاد باید برنامه ریزی شود. در ایران تخمین زده شده ۸۰۰ منظومه روستایی داریم كه باید برای آنها برنامه ریزی منطقه ای شود. الگوی نوین توسعه روستایی باز همین است. اما اقداماتی كه بطور مثال در بحث آبخیزداری و آبخوان داری صورت گرفته به شكل پراكنده بوده و انسجام لازم را ندارد. تا سال ۱۳۹۳ حتی طرح هم برای این موارد تهیه نشد. اقداماتی مثل تهیه طرح هادی روستایی باز به هیچ وجه پاسخگوی نیاز روستایی نبوده است. تاكنون هم اعلام نشده طرح هایی كه از آن زمان برای منظومه های روستایی تعیین شده به مرحله اجرا رسیده است یا خیر.
وی با بیان این كه در طرح های توسعه روستایی حدود ۲۰ سال غفلت صورت گرفته است اظهار داشت: اگر پس از سیل اخیر به الزامات و پیش نیازها توجه نكنیم با تخریب مجدد مواجه می شویم. اگر این اتفاق نیفتد باز هم پروژه ها بر برنامه ها و برنامه ها بر نهادسازی تقدم پیدا می كند. بطور مثال این كه طرح هادی روستایی تهیه شود یا یك خانه آی سی تی ساخته شود یك پروژه است كه باید در قالب برنامه منظومه روستایی قرار بگیرد اما بی توجهی به این مساله موجب شد خیلی از خانه های آی سی تی تعطیل شود؛ برای اینكه نهادهای آن تعریف نشد و نتوانست پایدار باشد.
این پژوهشگر اقتصاد توسعه تصریح كرد: متأسفانه توسعه روستایی تقلیل پیدا كرده به رشد كشاورزی و همین سوژه به ضد توسعه تبدیل منجر گردید و به هدررفت منابع آبی انجامید.




منبع:

1398/02/08
11:21:44
5.0 / 5
4671
تگهای خبر: اقتصاد , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳

لینک دوستان بازاری

بازاری

تگهای بازاری

baazari.ir - حقوق مادی و معنوی سایت بازاری محفوظ است

بازاری

بازار فروش کالا